Οι διανοούμενοι της μπλογκόσφαιρας

[photo via Andreas Kollegger | License: CC-BY]

Συνηθίζεται να εξισώνουμε τις δικτυακές μας κοινότητες με την πραγματική*. Ακόμη και ο όρος «πραγματική», που είναι ξερή μετάφραση του αμερικανικού «real life» (versus digital life), μου είναι αντιπαθητικός, γιατί εμείς, εδώ στην αντίπερα όχθη, ποτέ δεν αναφερόμαστε σε «ψηφιακή ζωή».

Η αλήθεια είναι πως προτιμούμε το διαχωρισμό της πραγματικής από την ψηφιακή (ζωή) κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί έτσι την αντιλαμβανόμαστε – ως μη πραγματική, τουτέστιν κίβδηλη.

Η ανατροπή αυτής της άνομης εξίσωσης ήρθε (ή είναι «στο δρόμο») με τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το MySpace, το twitter, ή/και τα εγχώρια Zuni, Sync, Blogz κλπ., που ενώ θα περίμενε κανείς πως θα επέτειναν το πρόβλημα της διπλοπροσωπίας μας και της σύγχυσης πραγματικής και ψηφιακής δραστηριότητας, τουναντίον ξεκαθάρισαν το τοπίο και οριοθέτησαν τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα ιδιόμορφο «νετάρισμα» της ψηφιακής μας εικόνας, προσεγγίζοντας αυτήν, της πραγματικής μας (εικόνας).

Ο ψηφιακός χρήστης – περσόνα, επιδιώκει πλέον ευσυνείδητα την επαφή και την αύξηση της δημοτικότητας – της προσωπικότητάς του ή των απόψεών του, συνήθως κάτω από το «πέπλο» της ανωνυμίας ή της ψευδωνυμίας, ταυτόχρονα δε χρησιμοποιεί επώνυμα υπηρεσίες ,όπως το Facebook στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, όπως το Zuni στην εκπαίδευση κλπ. Το αυτό πράττει και στο microblogging, που χρησιμοποιείται σήμερα από ουκ ολίγους, για την άμεση διάδοση μιας είδησης, για την προώθηση απόψεων και σχολίων που δύσκολα θα καταλάμβαναν το χώρο μιας ανάρτησης σ’ ένα ιστολόγιο, αλλά και για γνωριμίες – τόσο φιλικές, όσο και επαγγελματικές.

Διακριτή όμως είναι και η παρουσία εκείνων των λίγων, που ολοκλήρωσαν πρώιμα την πνευματική τους αναζήτηση ή είχαν την τύχη οι συνθήκες του περιβάλλοντός τους να είναι ευνοϊκές ή απλά είχαν το θάρρος της επώνυμης γνώμης και κατάφεραν να αρθρογραφούν – να ζουν στον παράλληλο ψηφιακό μας κόσμο – με την ίδια ταυτότητα που κυκλοφορούν κι ανάμεσα μας.

Είτε επώνυμα, είτε ψευδώνυμα, είτε ανώνυμα, οι προσωπικότητες αυτές σηματοδοτούν την ψηφιακή μας κοινότητα και σε πείσμα όσων θεωρούν πως ο δικτυακός κόσμος είναι «μια απ’ τα ίδια», παράγουν ουσιωδέστερο πολιτισμό και προάγουν τον ουσιαστικό διάλογο και τη δημοκρατία, σε αντίθεση με τους μαϊντανούς της τηλεόρασης και τις «φίρμες» των τοπικών μας κοινωνιών. Την ίδια στιγμή προσελκύουν στα εγχειρήματά τους πάμπολλους επισκέπτες, άσχετα αν αυτά είναι απλά ιστολόγια που φιλοξενούνται δωρεάν στο blogspot ή το wordpress, ή ολόκληρες εφαρμογές ή δικτυακές πύλες που υποστηρίζονται από ομάδες δημοσιογράφων, προγραμματιστών, διαφημιστών και καλλιτεχνών.

Εμείς στεκόμαστε απέναντί τους σαν απλοί αναγνώστες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουμε στο άρμα τους, ως απλά μέλη, ή ως παράλληλοι αρθρογράφοι-αναμεταδότες. Σαν απλοί αναγνώστες καλούμαστε να αξιολογήσουμε το σωστό από το σαθρό και να επιβραβεύσουμε ελεύθεροι από περιορισμούς και υποβολείς εκείνους που συνεισφέρουν άδολα στην πνευματική μας ανάπτυξη, στην νοητική μας εκπαίδευση και γιατί όχι, και στη δημιουργική ψυχαγωγία μας.

* Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις στάθηκε η αναδημοσίευση από τον Nasso K., του άρθρου «Το ίντερνετ είναι η απόδειξη ότι οι καλοί έχασαν» του Dark Angel.

Advertisements

~ από Mara Lisha στο Ιουλίου 28, 2008.

7 Σχόλια to “Οι διανοούμενοι της μπλογκόσφαιρας”

 1. Σε γενικές γραμμές δεν έχετε άδικο, απλά πιστεύω πως οι διαφορές των δύο «κόσμων» ελλατώνονται, καθώς σε κάθε μορφή κοινωνικής δικτύωσης εισβάλλουν όλο και συχνότερα πλέον κακόβουλα άτομα, διαφημίσεις, άτομα με ιδιοτελείς σκοπούς (σεξ κλπ.) και εν γένει, κάθε είδους άνθρωπος που υπάρχει και στον «άλλον» κόσμο.

  Aν θέλετε διαβάστε και αυτό εδώ για μια άλλη προσέγγιση στο θέμα…:
  «http://spy-innerscapes.blogspot.com/2008/05/blog-post_20.html»

 2. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω αύριο, αφού πρώτα διαβάσω και την πρόταση σας, αγαπητέ μου κύριε 😉

 3. Με ένα ποστ διάβασα και άλλα δύο πολύ ενδιαφέροντα ποστς με σκέψεις και προβληματισμούς που συνηθίζουμε όλοι να κάνουμε μέσα από τα blogs μας.
  Είναι αυτό που λέω εγώ, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε λίγο πιο κριτικά το τι συμβαίνει γύρω μας, τι ζούμε, τι βιώνουμε μέσα από όλη αυτή την διαδικτυακή μας παρουσία.

 4. Ομολογώ ότι αυτές τις απόψεις τις έχω χιλιακούσει τον τελευταίο χρόνο και μάλιτσα πήραν περίεργες διαστάσεις με αφορμή άρθρο σε αμερικανικό περιοδικό για το Goggle και κατα πόσον μας αποβλακώνει. Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε καινούργιο, οτιδήποτε δεν έχει περάσει από τον τροχό της μέσης σκέψης προβληματίζει, φοβίζει ίσως, θα έλεγα δε ότι και απωθεί. Με τον καιρό όμως πολλά πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Τα άκρα απορρίπονται και ο μεσαίος χώρος γίνεται ευπεπτος και αποβάλλει από πάνω του ότιδήποτε ξένο. Το ξάφνιασμα αποτελεί στοιχείο ανησυχίας για τον μέσο άνθρωπο και πολλές φορές επιτείνει τις ανασφάλειες του. Επομένως χρειάζεται εναν λελογισμένο χρόνο για να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και να πορευτεί με τμήματα από αυτήν. Αυτό το σκεπτικό ισχύει για τα πάντα, πολλώ δε μάλλον για τα μπλογκς και για τα φέισμπουκ και τα λοιπά. Κάποιοι τα εκμεταλλεύονται αρνητικά και καποιοι θετικά. Καποιοι βλεπουν φαντάσματα και καποιοι άλλοι αγγέλους. Θα ισορροπήσει , θα δείτε
  χαιρετω
  ριτς

 5. @ Spy
  Αγαπητέ Spy, ως συνήθως (πλέον δεν εκπλήσσομαι) ο Μπάμπης ήταν απολαυστικός!!! Δεν αμφιβάλω πως για πολλούς χρήστες του διαδικτύου τα πράγματα είναι κάπως έτσι…
  Στο χέρι μας είναι να απομακρύνουμε αυτούς που ενοχλούν την αισθητική μας.
  @philos
  Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι. Συμφωνώ μαζί σου παρόλο που πιστεύω πως οι περισσότεροι αποφεύγουμε την κριτική γιατί πολύ απλά την φοβόμαστε.

  @ ritsmas
  Είναι μεγάλη η συζήτηση που μπορεί να ανοίξει από αυτό το θέμα. Το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους συζητήσεις. Παρόλα αυτά αποτύπωσα τις σκέψεις μου για να μην χαθούν.
  Καλώς ήρθατε στην παρέα μας.

 6. […] γι΄ αυτή την ανάρτηση παίρνω από ένα άρθρο της Mara Lisha (Οι διανοούμενοι της μπλογκόσφαιρας) καθώς και από ένα του Spy (Ο […]

 7. Καλημέρα. Καθυστερημένη και καταϊδρωμένη προσπαθώ και εγώ να καταθέσω μια άποψη για το θέμα http://houlk.wordpress.com/2008/07/31/dianooumenoi/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: